Svi postovi

Ovo su neradni dani u 2022.godini!

2022 neradni dani

Kada su neradni danu u 2022.godini kada da planiraš produženi vikend?

Građani Srbije 2022. godine imaće više slobodnih, neradnih dana zbog obeležavanja državnih i verskih praznika. Pored Nove godine i Božića ove godine ćemo praznovati neradno 15. i 16. februar, kada se obeležava Dan državnosti Srbije, Sretenje. Ovi dani padaju u utorak, odnosno sredu. Neradno će se četiri dana praznovati i pravoslavni Vaskrs - od Velikog petka do drugog dana Vaskrsa, tačnije od petka, 22. aprila zaključno sa ponedeljkom 25. aprilom. Nedelju dana kasnije, opet ćemo neradno obeležiti Praznik rada - 1. i 2. maj, a kako 1. maj ove godine pada u nedelju, neće se raditi ponedeljak i utorak, odnosno 2. i 3. maj. Obeležićemo neradno i Dan primirja u Prvom svetskom ratu 11. novembar.

Koji se praznici obeležavaju radno?

U Republici Srbiji praznuju se i radno obeležavaju i praznik Sveti Sava, 27. januara, zatim Dan sećanja na žrtve holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma u Drugom svetskom ratu - 22. aprila, Dan pobede - 9. maja, Dan sećanja na srpske žrtve u Drugom svetskom ratu - 21. oktobra i Vidovdan-spomen na Kosovsku bitku-28. juni.

Zaposleni imaju pravo da ne rade u dane određenih verskih praznika. Pravoslavci - na prvi dan krsne slave, Katolici i pripadnici drugih hrišćanskih verskih zajednica - na prvi dan Božića 25. decembar i u dane Uskršnjih praznika počev od Velikog petka zaključno sa drugim danom Uskrsa, koji se ove godine prema njihovom kalendaru obeležiti 15, 16, 17. i 18. aprila. Pripadnici islamske zajednice imaju pravo da ne rade na prvi dan Ramazanskog bajrama, 2. maj i prvi dan Kurbanskog bajrama, 9. jul, a pripadnici jevrejske zajednice - na prvi dan Jom Kipura, 5. oktobra.

Kalendar neradnih dana u 2022.godini

  • 1, 2. i 3. januar (subota-ponedeljak) – Nova godina
  • 7. januar (petak) – Božić
  • 15. i 16. februar (utorak i sreda) – Dan državnosti
  • 15, 16, 17. i 18. april (petak-ponedeljak) – Uskršnji praznici za katolike i pripadnike protestantskih verskih zajednica
  • 22, 23, 24. i 25. april (petak-ponedeljak) – Uskršnji praznici za pravoslavni Uskrs
  • 1, 2. i 3. maj (nedelja-utorak) – Praznik rada
  • 2. maj (ponedeljak) – Prvi dan Ramazanskog bajrama za pripadnike islamske zajednice
  • 9. jul (subota) – Prvi dan Kurbanskog bajrama za pripadnike islamske zajednice
  • 5. oktobar (sreda) – Prvi dan Jom Kipur za pripadnike jevrejske zajednice
  • 11. novembar (petak) – Dan primirja u Prvom svetskom ratu
  • 25. decembar (nedelja) – Božić za katolike i pripadnike protestantskih verskih zajednica

Ko sme i ko može da radi kada su državni i verski praznici?

Državni i drugi organi, privredna društva i drugi oblici organizovanja za obavljanje delatnosti ili usluga dužni su da, u skladu sa zakonom i propisima donesenim na osnovu zakona, obezbede neprekidno obavljanje delatnosti, odnosno usluga i u dane državnih i verskih praznika koji se praznuju u Republici Srbiji ako bi zbog prekida obavljanja delatnosti, odnosno usluga nastale štetne posledice za građane i državu.

Privredna društva i drugi oblici organizovanja za obavljanje delatnosti ili usluga čija priroda delatnosti, odnosno tehnologija procesa rada zahteva neprekidan rad, mogu da rade i u dane državnih i verskih praznika koji se praznuju u Republici Srbiji.

1

Pošalji aplauz ako ti se sviđa

1