Svi postovi

Kako se zaposliti u IT sektoru?

Posao u IT sektoru

Kako se zaposliti u IT sektoru bez iskustva?

Sa najvećom ponudom poslova i platama koje višestruko prevazilaze zarade u drugim oblastima, IT sektor je san mnogih ljudi. Ipak, za većinu njih učenje programiranja je nepremostiva prepreka. Ono što mnogi ne znaju je da dobro plaćenu karijeru u IT-ju možete ostvariti čak i ako nikad ne naučite da programirate. Kada se pomene IT, veliki broj ljudi prvo pomisli na velike plate i udubljene programere koji ispisuju linije i linije koda. I dok je visoka zarada privlačna svima, mnogima programiranje i sve što ono podrazumeva i ne deluje toliko zanimljivo. Zbog toga veliki broj onih koji bi se odlično snašli u IT sektoru ne razmišlja ozbiljno o eventualnoj karijeri u njemu jer smatra da je znanje programiranja osnovni preduslov. Međutim, takvo shvatanje je pogrešno. Istina je da IT oblast nudi veliki broj dobro plaćenih poslova čak i ako ne znate da programirate. Ukoliko vas privlači rad u IT sektoru, a ne želite da učite brojne programske jezike, ovo su neka od najprofitabilnijih zanimanja o kojima bi trebalo da razmislite.

Na kojim pozicijama možeš da se zaposliš ako nemaš iskustvo? 

Gotovo svakodnevno slušamo o uslovima rada i zaradama koje mogu da ostvare IT stručnjaci: plata od nekoliko hiljada evra, neverovatni paketi beneficija, obuke u inostranstvu. Prava istina je da ovakvi uslovi uglavnom važe za one koji su seniori, tj. imaju više od 5 godina iskustva u industriji, maheri su u različitim tehnologijama, van posla često rade za više drugih klijenata, a pored toga što su samostalni u radu, u stanju su i da mentorišu i ispravljaju mlađe kolege.

Daćemo ti par primera za pozicije

Specijalista za SEO

Zahvaljujući IT razvoju, danas svaka ozbiljna kompanija mora da vodi računa o vidljivosti svog sajta u internet pretraživačima. A tu na scenu stupaju SEO stručnjaci. Oni se koriste različitim tehnikama SEO optimizacije, među koje spadaju i istraživanje ključnih reči, kreiranje i uređivanje sadržaja, praćenje analitike i kampanja kako bi sajtu obezbedili što bolju pozicioniranost u pretrazi. 

Projekt menadžer

Posao u IT sferi veoma je dinamičan. Potrebno je ispuniti različite želje brojnih klijenata i pritom voditi računa da se ispoštuju rokovi koji su često kratki. Osoba koja se brine da sve protekne glatko i koja je nezamenjiv deo svake kompanije je projekt menadžer. On predstavlja most između klijenata i programera vodeći pri tome računa da svi članovi njegovog tima funkcionišu besprekorno kako bi projekat bio završen uspešno i na vreme.

Digitalni marketing

Zahvaljujući IT-ju marketing se danas preselio u digitalnu sferu. Bez obzira na veličinu i sektor, kompanije u promociji svojih usluga koriste sve prednosti informacionih tehnologija. Upravo zbog toga su stručnjaci za digitalni marketing veoma traženi. Oni se bave organizovanjem kampanja preko društvenih mreža, internet oglašavanjem, povećanjem online prodaje i promovisanjem kompanije u digitalnoj sferi. Ova oblast je veoma široka i dozvoljava vam da se specijalizujete u različitim sektorima marketinga, a ni za jedan od njih nije neophodno da poznajete programiranje.

Dizajn

Bilo da stvaraju jedinstvene i originalne logoe, ambalaže proizvoda ili crtaju kuće i unutrašnje prostore, dizajneri su izuzetno traženi u IT sferi. Njihov cilj je da kreiraju vizuelno upečatljive predmete. Svi koji imaju sklonost ka crtanju i žele da spoje svoju kreativnost sa naprednom tehnologijom treba da razmisle o karijeri u dizajnu. Dizajn ima široku primenu u IT sferi pa se tako možete odlučiti da postanete grafički dizajner, koji se stara o vizuelnom imidžu kompanije, ili izabrati da pomoću Autodeskovih softverskih programa stvarate neponovljive 3D modele objekata, proizvoda, projektujete eksterijere i enterijere.

E-business

Prodaja se danas velikim delom odvija online, pa je tako sve više internet prodavnica koje nude sve od igle do lokomotive. Osobe koje su u stanju da osmisle, pokrenu i vode internet trgovinu ne moraju da znaju da programiraju. Ono što moraju da poseduju jeste osećaj za biznis i potrebe tržišta, odnosno da pretpostave šta njihovi potencijalni kupci žele i potom da kroz komunikaciju sa programerima kreiraju internet prodavnicu koja će im to i pružiti. 

97

Pošalji aplauz ako ti se sviđa

97