Svi postovi

Iznajmljivanje ili posredovanje radne snage

Iznajmljivanje ili posredovanje?

O agencijama za iznajmljjivanje i posredovanje radne snage su se vrlo brzo proširile loše vesti. Mi ćemo sada ilustrovati šta se upravo treba znati o njima. Bitno je: ne treba se bojati od njih.

Šta je posredovanje radne snage,  i šta je iznajmljivanje ili lizing radne snage?  Šta rade agencije za zapošljavanje?

Nije prevara, nego sigurnost. Šta rade agencije za zapošljavanje i šta je razlika između posredovanja i iznajmljivanja?

Čuli smo već o tome šta upravo radi agencija za posredovanje radne snage. Mnogo ljudi misle da je najam i posredovanje jedno te isto.  Između ostalog u tome i ima istine, pošto se mnogo kompanija (kao i Viajob) bavi se i sa jednim i sa drugim. 

Šta je upravo posredovanje radne snage? 

Zamisli, imaš jednu kompaniju ali si previše zauzet, tako da nemaš dovoljno resursa da sam tražiši radnike. Onda na primer stupiš u kontakt sa agencijom Viajob, da oni napišu jedan zanimljiv oglas za posao, i organizuju intervju sa zainteresovanim kandidatima. Ovo bi ti zauzimao jako puno vremena ali tu je Viajob koji je profesionalac u regrutaciji. Znači agencija za posredovanje radne snage pronađe najboljeg radnika za određenu kompaniju. Nakon zapošljenja izabranog kandidata, uloga agencije je završena. 

Specijalni deo posla je hedhanting, kad kandidate ne regrutujemo preko oglasa nego kontaktiramo konkretne osobe iz naše baze podataka. Naravno u ovom slučaju su kontaktirani samo kandidati koji imaju iskustvo i odlični su stručnjaci.

A iznajmljivanje radne snage?

U slučaju iznajmljivanja radne snage naša agencija regrutuje kandidate a odabrani kandidati će potpisati ugovor o radu sa našom agencijom. To znači da će oni biti zaposleni kod naše agencije ali mi ćemo kandidata iznajmiti za određenu kompaniju, određenom partneru. Šta je dobro u tome? Zaposlenima, da ako slučajno ostaju bez posla, mi smo uvek tu da pomognemo, i ponudimo drugi posao, drugu poziciju, To znači da su oni osigurani sa naše strane. Našu naknadu za usluge regrutiranja do administracije, skoro do organizovanog prevoza i smeštaja plaća poslodavac. To znači da nikakvu naknadu ne naplaćujemo zaposlenima. Agencije za zapošljavanje imaju mnogo više vremena da obrate pažnju na svoje zaposlene.

Ove dve usluge su identične u tome da svako može da se bavi sa onim stvarima koji su za njega najvažniji: kompanija može da unapredi svoje proizvode, zaposleni ne treba da gube vreme sa pronalaženjem posla i sa administracijom, a agencija za zapošljavanje će odraditi organizaciju i administraciju. 

31

Pošalji aplauz ako ti se sviđa

31