Svi postovi

Home office u Srbiji, trenutno najpopularniji u ovoj situaciji

Kako upravljati sa padom atipične zaposlenosti koji se pojavio u mnogim sektorima zbog vanredne situacije?

Dok proizvođači dezinfekcionih sredstava, maski, trgovine prehrambenih proizvoda, pa čak i prodavnice tehničke opreme za učenje na daljinu jedva mogu da drže tempo da bi popunili svoje police, turizam i ugostiteljstvo trpe velike gubitke, a proces tek počinje pogađati i industriju. Kao mera za kontrolu bolesti, mnogi poslodavci su se prebacili na kućni rad; smene su smanjene u mnogim fabrikama, a otpuštanja radne snage mogu doći ako dođe do smanjenja narudžbi.

Skraćeno radno vreme, rad od kuće 

Ovo je zabrinjavajuća slika, ali je dobra vest  da smo u stanju da se pripremimo, da budemo korak ispred dešavanja. Posebni oblici zapošljavanja, kao što su rad od kuće, rad sa skraćenim radnim vremenom su mogućnosti koji postoje duži niz godina, i omogućavaju poslodavcima da fleksibilno zapošljavaju svoju radnu snagu. Zato se kompanija koja pokušava ponuditi jednostavna rešenja, poput otpuštanja, može se dugoročno suočiti sa većim gubicima od onih koja se restrukturiraju i zadržavaju svoj kapacitet. Zaista, brzo prilagođavanje posebnim potrebama kupaca danas je ključ za opstanak.

Sve ovo će podrazumevati i uključivanje novih tehnologija, tako da možemo preći iz stepena pritiska krize na razvijenije tržište rada. Zauzvrat, to će dovesti do povećanja bavljenjai znanjem i industrijom i uslugama sa visokom dodatnom vrednošću, tako da oni u budućnosti mogu dobiti veću javnu podršku.

Kolaborativni roboti: više nisu ekstra dodatak u kompaniji već su postali neophodni

Iz navedenog proizilazi da su digitalizacija i robotizacija neizbežni. Mi u Viajob-u već godinama radimo na zapošljavanju kolaborativnih robota i posvećeni smo da svoje iskustvo prenosimo drugima. U trenutnoj situaciji, kolaborativni roboti nisu dobri samo za proširenje volumena, već su u stanju i da osiguraju kontinuitet proizvodnje uz istovremeno očuvanje zdravlja radnika. Roboti se brzo podešavaju, lako se kreću, i jako je lako upravljati se sa njima (naravno obuka uz naših inžinjera se podrazumeva). Stoga u ovoj situaciji ovi alati ne igraju posebno ulogu u iseljavanju ljudske radne snage, već u njenoj zaštiti. I dok se kriza povlači, radnici se mogu ponovo integrisati u proizvodnju. Pored toga, ako se bavimo i obukom i razvojem zaposlenih tokom ovog perioda (čak i u obliku nekoliko jednostavnih materijala za obuku, vodiča), možemo biti ojačani za prevazilaženje teškog perioda.

Želite konsultaciju sa našim stručnjacima (naravno onlajn) o atipičnom zaposlenju, o radu od kuće ili o potencijalu naših kolaborativnih robota? Popunite donji obrazac i naše kolege će vas kontaktirati.

 

2

Pošalji aplauz ako ti se sviđa

2