Svi postovi

Saveti da napraviš svoj CV: Suočavanje slabostima

Saveti za CV

Da napišem samo dobre stvari? To nije baš najbolji smer 

Kada se prijavimo za posao, uvek istaknemo samo našu dobru stranu, dok svoje nedostatke skoro potpuno skrivamo. To se dešava i na intervjuima za posao, ali najčešće kod sastavljanja CV-ja imamo osećaj de treba da skrivamo naše nedostatke. To je pogrešan put, jer iskrivimo stvarnost i to upišemo u našu biografiju. Ali kako da se izrazimo, kada su u pitanju naše slabe tačke?

U CV-ju možeš da skratiš pola godine

Ako si pola godine bio bez posla, to ne treba da navedeš u svom CV-ju. Ako kod radnih mesta navedemo samo brojeve godina, možemo da izbegnemo ovaj problem i naš CV će i dalje izgledati profesionalno. Na primer: Radio si kao kuvar od 2005 do 2007. godine u jednoj kompaniji, a zatim od 2007 do 2009 godine, tu se ne smatra da ste bili bez posla od aprila do avgusta 2007 godine. 

Dileme oko pisanja CV-ja: imate li dete?

Bračni status ne bi trebalo da bude deo CV-ja ali na razgovoru za posao može se postaviti pitanje za ovu temu. Ako slučajno predate popratno pismo uz CV, tu možete navesti svoj bračni i porodični status. Ako to navedeš, obavezno se izjasni da tvoj privatni život neće uticati na tvoj rad, a čuvanje deteta je obezbeđeno. Niko neće biti odbijen zbog porodičnog statusa, ali znamo da je zakon jedno, a realnost drugo. Danas je situacija takva da poslodavac diktira. U svakom slučaju iskrenost uvek pobeđuje. 

Izbrišite iz CV-ja nedostatak znanja jezika

Ovo je tačka gde je nepotrebno upisati neistinu. Ovakve stvari se saznaju u roku od nekoliko sekundi, a za to su dovoljni razni testovi, koji se rade uglavnom u drugom krugu intervjuisanja. Pored toga za većinu kompanija koje traže takve veštine, sigurno nije samo formalnost, zaista će biti potrebno prethodno znanje traženog  jezika. 

Prekvalifikovan si? Upiši u svoj CV!

Postoje poslodavci, koji odbijaju kandidate zbog prekvalifikacije, pa se dešava da iskusni, kvalifikovani kandidati ,,sakriju” svoje stvarne kvalifikacije u CV-u. Međutim ovo je potpuno nepotrebno. Ako ste svesni da imate slabije tačke CV-ja, to slobodno možete da na intervjuu objasnite poslodavcu, samo morate biti spremni na pitanja, da to ne bi izgledalo kao izgovor.

Nemaš ideju kako da izgleda tvoj CV?

Klikni ovde i lako možeš da napraviš svoj CV na našoj web stranici. Koristi gore navedene savete, i napravi svoj CV.

101

Pošalji aplauz ako ti se sviđa

101