Svi postovi

Kako se ponašati na intervjuu za posao

Na intervjuu za posao svaki kandidat je pod stresom. Kakva pitanja ću dobiti?  Kakav utisak ću ostaviti? Na žalost nije svaki kandidat u stanju da se ponaša kako bi stvarno hteo, jer pod stresom jednostavno nije sposoban da se pokaže prirodno, kao u običnoj svakodnevnici. Da bi ste sve ove situacije izbegli, dajemo vam smernice, kako bi ste trebali da se ophodite Vašem budućem poslodavcu. 

Najvažniji momenat: stići na vreme! Bolje dođite nekoliko minuta ranije na mesto intervjua, nego da kasnite. Na putu do određenog mesta gde će se intervju održati može da vas sputava više stvari, kao što je kolaps u saobraćaju, neočekivana nezgoda, ali se to sve mora uzeti u obzir i krenuti na vreme. Svakako je dobro stići 5-10 minuta ranije. Svakako, u svakom slučaju budite tačni!

Prvih par minuta su najbitniji momenti razgovora za posao. U ovim momentima će te ostaviti prvi utisak na poslodavca i u ovom delu razgovora će On doneti odluku da li ste simpatični. Intervjuisani na sledeće načine može da utiče na razgovor:

  • Obucite se za ovu priliku u trendu ali u poslovnom stilu
  • Obratite pažnju na ličnu higijenu
  • Predstavite se kratko i jasno
  • Budite zainteresovani za nova znanja
  • Vaša komunikacija treba da bude tačna i konkretna

U toku intervjua budite iskreni i otvoreni. Poštenost je najbolja strategija. Nemojte dodavati razne informacije o zaposlenju, iskustvu, nemojte spominjati razne sposobnosti koje nemate, jer  u toku rada će se to vrlo brzo pokazati. U toku intervjuisanja uvek dajte konkretne odgovore na pitanja, po mogućnosti potvrdite ih činjenicama. Budite samopouzdani iako u ovakvim situacijama je to vrlo teško učiniti. Prvenstveno, samopouzdanje u ovakvim slučajevima odnosi se na to da tačno znate koji je vaš cilj, zašto ste se prijavili na konkurs. Ponašajte se, pričajte kao svaki dan. Na ličnom intervjuu je bitan i stil ponašanja i govor tela. Pre intervjua probajte ispred ogledala pratiti kako reagujete u nekim situacijama, ovako ćete tačno znati na šta treba da obratite pažnju.

Na kraju intervjua slobodno pitajte poslodavca, kada možete da očekujete odgovor, i koji su njegovi utisci.

Najvažniji savet za svakog kandidata za posao je: za intervju se morate pripremiti! Pokupite informacije o poslodavcu, pratite sajt ili fejsbuk stranicu poslodavca da imate sve informacije koje su najbitnije i najsvežije vesti o firmi. Ovakve sitnice uvek ostavljaju dobar utisak. Morate biti spremni i što se tiče samog sebe! Razmišljajte o tome kako ćete se ponašati, šta ćete reći o  privatnom životu, ciljevima, planovima. 

3

Pošalji aplauz ako ti se sviđa

3