Svi postovi

Kako reagovati na otkaz?

Nije u svakom slučaju do tebe, ako dođe do prestanka radnog odnosa, može da se desi da si deo masovnog otpuštanja ili žrtva sistematizacije. Pre ili kasnije i najbolje stigne sudbina. Naravno nije to garancija ali može da se desi svakome. 

Najvažnije je, da u trenutku kad se suočimo sa odlukom, ponašajmo se dostojanstveno, važno je da se kontrolišemo, i da probamo iz situacije izvući nešto najbolje. Vredi našu biografiju s vremena na vreme obnoviti, da bismo bili u mogućnosti odmah početi tražiti novo radno mesto. Tako vredi i s vremena na vreme pogledati i tržište rada, da bismo bili u toku i znali kakve su mogućnosti za zaposlenje. 

Iako mislimo da je naša pozicija u trenutnoj firmi, jedan od najstabilnijih, vredi uvek pratiti dešavanja oko nas u kancelariji. Moguće da je naš novi direktor već odlučio, ko i kako će dobiti otkaz, samo čeka prvi trenutak, prvu grešku da vas obavesti, da više niste deo tima. 

Osećaj posle otkaza najlakše je definisati u obliku zvona.  Prva faza je poricanje stvarnosti, kada ni sam kandidat neće da prihvati da je on u pitanju, prvenstveno mu je sumnjivo da je neka administrativa greška u pitanju. Posle ove faze stižemo do rasprave sa organizacijom, sa šefom, pa u zadnjem slučaju pregovaranje da  - ako je to moguće-  ostanemo zaposleni na nepuno radno vreme ili honorarno. Ako ste u ovoj fazi neuspešni, moguće je da ćete postati depresivni, što preko traženja posla može da pređe u entuzijazam ili u slučaju neuspeha ponovo u depresiju. Naravno svaka faza zavisi od pojedinca: ima i takvih koji će da preskoče ,,neke stepenice” ili će malo duže da ,,borave’’ u nekoj fazi od navedenih. 

Bilo kako će se obavljati razgovor, u svakom slučaju probajte da se kontrolišete. Nemojte verbalno da pretite šefu i kolege, moguće je da je i njima toliko neprijatna situacija  kao i Vama koji ste dobili otkaz. Nikad nemojte zalupiti vrata iza sebe , nikad se ne zna da u buduće koja vrata morate ponovo otvoriti. Možda Vaš novi poslovođa bude nazvao vašeg prethodnog šefa zbog referencije I vrlo je moguće da ćete biti vezani sa bivšom firmom ili bivšim kolegama.

Moguće je da će Vam dati rešenje, ako ćete saznati pravi razlog otkaza. Slobodno pitajte da li je bio problem u Vašem stavu prema poslu, ili ste dobili otkaz zbog konkretnog slučaja ili ste žrtva sistematizacije. Bilo koji slučaj da bude od navedenih nemojte gubiti vreme, bolje odmah krenite u nove izazove što se tiče traženje posla. 

Sve dok vam traje otkazni rok, vodite računa da Vam ugovor, rešenje o raskidu ugovora bude u redu.  Proverite da li imate pravo na otpremninu. Kada napustite firmu to radite diskretno, jednostavno nazovite bivše kolege I poznanike sa kojima ste imali bliži odnos.

Nemojte se razočarati, odustati od traženja posla ili razmišljati o tome zašto se to desilo baš Vama, baš u ovom trenutku. To nije pravi stav.  Razmišljajte o tome da su Vam vrata otvorena I vrlo je moguće da će te dobiti neku bolju ponudu, sa boljim finansijskim uslovima I korektnijim uslovima rada, I nemojte zaboraviti da Vam novo okruženje može dati dodatnu energiju za nove izazove. Tražiti posao u današnje vreme zauzima Vam puno radno vreme I razvija razne veštine. Najvažnije je prihvatiti, da nama neprijatna odluka je – opcionalno-  poslovna odluka, i svakako nije lična. Ako ste ovo svhatili slobodno možete napraviti sledeći korak, a uspeh Vam već sutra može pokucati na vrata.

 

5

Pošalji aplauz ako ti se sviđa

5